kritik sedan 1993

Årets bästa album 2009

Klabbes Bank: Je suis la mer (Hoob jazz/Border)

Klabbes Bank gör vackert sorgsen musik av melodier och ackordgångar som stått ute i regnet och blivit blöta och kalla. Sordinerad och patinerad till sin karaktär men framförd med värme och så stort egensinne att genrebeteckningen jazz känns otillräcklig.

Espers: III (Wichita/BAM)

Den fuzzade elgitarren slingrar sig vackert kring den psykedeliska folkrocken på Espers tredje album. Anslaget är mjukt drömskt och rotat i det brittiska 70-talet men trummorna driver musiken mot ett på samma gång mer artikulerat och samtida uttryck.

Jane Monheit: The lovers, the dreamers and me (Concord/Universal)

Jane Monheit är sofistikerat förförisk men sjunger med ett känslomässigt djup och en frasering som kännetecknar de största jazzvokalisterna. Med utsökt arrangerade sånger hämtade från pop- och jazzrepertoaren har hon gjort årets bästa New York-romantiska album.

©Dan Backman/lista publ i SvD 091215

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: