kritik sedan 1993

British Sea Power: Man of Aran (Rough Trade/Border, 2009)

Aranöarna ligger utanför Irlands västkust. Ögruppen har inspirerat konstnärer i alla tider, bland annat den amerikanska filmaren Robert Flaherty som 1934 gjorde en dramatiserad dokumentär om det strävsamma livet på öarna.

British Sea Power har, som så många andra, förtrollats av filmens poetiska tonläge och gjort ny musik till den. Det har blivit ett postrockigt soundtrack som ofta lirar fantastiskt bra ihop med det särpräglade bildspråket, men som ibland blir övertydligt och ställer sig i vägen för den svartvita filmen, särskilt när fiskarna jagar hajar i små roddbåtar. Den snyggt paketerade utgåvan innehåller musiken på en cd och filmen på en dvd.

©Dan Backman (rec publ i SvD 090506)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: