kritik sedan 1993

The Residents: Kägelbanan, Stockholm, 30 november 2008

Vill man var snäll kan man kalla The Residents multimediaföreställning The Bunny boy för en bisarr och ond vuxensaga. Fast utan slut. Vill man vara ännu mer välvillig kan man peka på likheter med Frank Zappa och dra långsökta paralleller till Zappa-historier som Uncle Meat och Billy the mountain. Fast då med tillägget att The Residents saknar salig Zappas humor, musikaliska komplexitet och känsla för dramaturgi.

Men ska man var riktigt sanningsenlig så är den lågbudgetföreställning som den amerikanska kultkvartetten turnérar världen runt med urtråkig. Själva storyn – baserad kring en helgalen Captain Beefheart-figur i kanindräkt, The Bunny boy, på jakt efter sin bror Harvey som försvunnit på den grekiska ön Patmos – är livfullt återberättad med hjälp av scenografi och Youtube-klipp, men väldigt tramsig.

The Residents-medlemmarna själva, maskerade i glittriga frackar, kaninöron och rånarstrumpor över fejsen, håller sig i bakgrunden, fullt upptagna med en ganska så blodlös och odynamisk progrock. Ljudet är syntigt åttiotalistiskt och smyckat med atonala harmonier. Bäst är gitarristen, som skulle kunna vara en deprimerad Steve Vai på valium.

The Residents är och – får man förmoda – förblir en överskattad postpsykedelisk avantgarderockgrupp vars största bedrift består i förmågan att under mer än tre decennier ha lyckats hålla de olika medlemmarnas identitet okänd. Men vad ska de göra? Utan mystiken kring identiteterna skulle varumärket The Residents kollapsa.

©Dan Backman (rec publ i SvD 081202)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: