kritik sedan 1993

Dungen: 4 (Subliminal Sounds/Border, 2008)

dungen_4Fjärde lysande albumet i rad (även om jag trots titeln räknar till fler utgivna album, både vinyl och cd) föder återigen frågan om när den produktiva och innovativa gruppen ska bli riktigt stor på hemmaplan.

Dungen har i alla fall tagit sin nordiska vemodspsykedelia ytterligare ett steg framåt med detta album. Gustav Ejstes (som här spelar mer piano än någonsin) sjunger snårigt vardagsrealistiska texter som ingen annan, melodierna har hämtats djupt inne i granskogen och Reine Fiske spelar på, som det låter, noggrant utvalda spruckna rörförstärkare. Hans Frank Zappa-liknande gitarrsolo, som utgör hela jammet Samtidigt 2, är blott en av många höjdpunkter.

©Dan Backman Rec publ i SvD 080924

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: