kritik sedan 1993

Miles Davis: The complete On the corner sessions (Legacy/Sony, 2007)

The complete on the corner sessions påstås vara den sista i en serie med ambitiösa och lyxiga Miles Davis-boxar som, med vetenskaplig noggranhet, dokumenterar studiosessioner gjorda för skivbolaget Columbia från femtiotalet och framåt (att det skulle vara den sista Miles Davis-boxen någonsin är däremot osannolikt).

Boxens titel är lockande för varje sann komplettist, men missvissande då det handlar om studiosessioner som legat till grund även för albumen Get up with it och Big fun.

I likhet med föregångaren The complete Cellar door-sessions (som är en liveinspelning, ingen studiosesion) avhandlas Miles Davis funkiga 70-tal, här närmare bestämt inspelningar gjorda mellan 1972 och 1975.

Fast där liveinspelningarna från klubben The Cellar door fortfarande går att koppla ihop med jazz har Miles under de här åren siktet inställt lika mycket på jazz som på psykedelisk rock och konstmusik.

Miles-Davis-The-Complete-On-T-479265Förpackningen är oerhört läcker, med de tecknade streetsmarta figurerna från omslaget till originalutgåvan av On the corner-albumet i relief på den guldiga metall-låda som innesluter bok och sex cd-skivor.

Hela härligheten är naturligtvis ohämmat nördig och, vilket gäller alla boxar i denna serie, naturligtvis mest för de verkligt inbitna Miles Davis-fansen – med alternativtagningar och mer eller mindre omistliga inspelningar som aldrig tidigare getts ut.

Den avantgardistiska jazzfunk som erbjuds är genomgående mörk och bitter, med minst 80% kakaohalt i Michael Hendersons sjukt grooviga basfigurer.

Då det ganska ofta blir tålamodsprövande monotont pumpande kommer de i sammanhanget flummigt svävande spåren Peace och Mr. Foster (tidigare outgivna) som både intressanta och välkomna avbrott.

Nog kan man peka på att Davis musikaliska visioner från denna tid på många sätt förebådat hiphopen och electronican, men det bör också påpekas – se det som en varning eller rekommendation – att det här är musik som i all sin kompromisslöshet ligger en evighet från allt som kan kallas lättlyssnat.

©Dan Backman Rec publ i SvD 071024

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: