kritik sedan 1993

Jonas Östholm/Emil Strandberg, Berger Keijser Spering: Forum, Stockholm, 28 november 2006

Joakim Milder säger att det handlar om möten. Möten mellan musiker. Möten mellan musiker och publik.

Musikprofessor Milder är konstnärlig ledare för Forums nya serie med jazzkonserter och karaktäriserar musiken han valt som ”fullkornsmusik”. Med sitt mildaste tonfall säger han att det i viss mån, för alla inblandade, kan bli rätt krävande.

Ett mötes utgång är alltid ovisst och just ikväll händer det inte direkt något himlastormande när den unga duon Jonas Östholm och Emil Strandberg möter de något äldre herrarna i BKS, vilket normalt uttyds Berger, Knutsson, Spering men just ikväll ska läsas som Berger Keijser Spering.

Musikerna scannar artigt av varandra men konversationen når, trots försök från Roland Keijsers sida, aldrig bortom de gemensamma nämnarna. Det är ganska symptomatiskt att de döpt sitt improviserade möte till” I don´t want to be a sensitive person I want to be a mean motherfucker”.

Innan mötet har grupperna spelat själva. Båda med tyngdpunkten på det improviserade, båda i musikaliska gränszoner.

Duon Jonas Östholm, flygel, och Emil Strandberg, trumpet, börjar med korta koncentrerade stycken pendlande mellan komponerat och improviserat, mellan jazz och klassiskt. Det är naket, känsligt och intrikat.

Ibland snärjer de in sig i något torrt och akademiskt, men som bäst är det som att andas hög klar bergsluft. Att de avslutar med en låt av den sparsmakade trummisen Paul Motian känns logiskt. De har samma lätt impressionistiska attityd.

BKS har ett brutalare anslag. Slagverkaren Bengt Berger spelar visserligen till stora delar med händerna på sitt snygga lilla trumset men attacken är ändå en helt annan.

Med Keijsers både bluesiga och folkmusikfärgade spel på alt- och tenorsax och Sperings fylliga kontrabas görs hardboppiga utflykter åt alla möjliga håll. Keijsers bambuflöjt i Don Cherrys ”Butterfly friend” är kvällens vackraste.

©Dan Backman (rec publ i SvD 061130)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: