kritik sedan 1993

The Beatles: Love (Apple/EMI, 2006)

Hur sätter man betyg på omarbetningar av tjugosex av 1900-talets bästa låtar? Grundmaterialet här är naturligtvis värt alla betygsskalors toppnoteringar – det är ju Beatles!!! – men hur betygsätter man isärskruvandet, bearbetningen och den nya helhet som utgör mash up-albumet Love?

George Martin och hans son Giles vet förstås vad de gör. Tvärtom kan man klaga på en överdriven försiktighet, något som gör skivbolagets säljsnack om ”The Beatles as you´ve never heard them before” överdrivet.

Med ett homogent urval låtar, satta i ett lätt hallucinatoriskt flöde, måste man ändå ge tummen upp för de inkännande bearbetningarna. Frågan är dock till vilken nytta; allt är ju ändå bättre i sitt originalskick och i sin originalkontext.

©Dan Backman Rec publ i SvD 061122

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: