kritik sedan 1993

Anna Christoffersson/Steve Dobrogosz: It´s always you (Amigo/BAM, 2006)

Pianisten och kompositören Steve Dobrogosz har skrivit många fina låtar och samarbetat med många begåvade sångerskor, inte minst har hans duoskiva med den i förtid bortgångna norska sångerskan Radka Toneff blivit omtalad.

Utan att förringa tidigare samarbeten och inspelningar måste man ändå konstatera att konstellationen Dobrogosz och den unga sångerskan Anna Christoffersson resulterat i ett alldeles särskilt sprakande och laddat musikaliskt möte.

Som så ofta med Steve Dobrogosz vilar hans känsliga jazzballader på ett organisk fundament av blues, gospel, soul och pop. Influenserna kommer från många håll men har kokats ihop så noggrant och länge att genrebeteckningarna förlorat sin betydelse.

Sångfyndet Anna Christoffersson, som här gör en mycket övertygande debut, är den optimala uttolkaren av de tolv gediget konstruerade sångerna. Med en både strävt bluesig och soulig röst, och en timing och frasering som perfekt matchar Steve Dobrogosz känsliga pianospel och poetiska texter, lyfter hon inlevelsefullt flera av albumets låtar till sådana himmelska höjder att man både ryser och får en liten tår i ögonvrån.

Höjdpunkterna man vill lyfta fram är fler än det finns utrymme för. Det kanske räcker med konstaterandet att sånger som Looking like that, Better och I´m falling har bitterljuva kvaliteter av sådan magnitud att de genast kan ta plats bland de gamla klassikerna i The Great American songbook.

Albumets sparsmakade produktion, med väl valda accenter av cellisten Kati Raitinen och basisten Peter Forss, är kongenial med musikens finstämda karaktär. Ändå kan jag inte låta bli att fantisera om hur knäckande soulballaden Through the rain hade kunnat bli med en mer omfattande instrumentering.

©Dan Backman Rec publ i SvD 060419

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: