kritik sedan 1993

Paul McCartney: Chaos and creation in the backyard (Parlophone/EMI, 2005)

Det brukar vara en bra idé när artister gör album på egen hand. Det är som att själva processen med att spela och sjunga det mesta själv frigör en kreativ lekfullhet. Paul McCartney har gjort det förr, på debuten från 1970, här gör han det ånyo, med lika gott resultat.

Det är svårt att avgöra vilket inflytande producenten Nigel Godrich haft, men det förefaller vara en särdeles lyckosam kombination, där Godrich (som producerat Radioheads två senaste album) på ett ypperligt sätt balanserat McCartneys poppiga och experimentella sidor.

Det är lätt att lyfta fram enskilda spår, inte minst den Radiohead-liknande How kind of you, men den riktiga rysaren är balladen This never happened before. Den håller – törs jag skriva det? – Beatles-klass.

©Dan Backman Rec publ i SvD 050914 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: