kritik sedan 1993

Mats & Morgan: Thank’s for flying with us (Cuneiform records, 2005)

Efter 25 år tillsammans har klaviaturspelaren och munspelaren Mats Öberg och trummisen Morgan Ågren uppnått en total musikalisk samstämmighet. Med tung assistans av Jimmy Ågren, Robert Elovsson och Tommy Tordsson, har de på senare år spelat sig fram till en världsunik position där kombinationen av rockens energi och jazzens komplexitet är precis lika meningsfull som på 70-talet.

Nya albumet är deras bästa hittills; harmoniskt och rytmiskt så futuristiskt att albumtiteln inte kan tolkas som en resa med SAS utan med flygande tefat. Glömmer man bonusspåren, som borde sparats till en box, är det här ett nästan utomjordiskt bra album, och det på ett sätt där begreppet utomjordiskt både används värdeförstärkande och bokstavligt.

©Dan Backman Rec publ i SvD 050907

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: