kritik sedan 1993

Dungen: 1999-2001 (Subliminal Sounds/Border, 2005)

Dungens debut, från 2001, kom först som limiterad vinylupplaga på Subliminal sounds. Sedan i en lite annorlunda och nyinspelad cd-version på Dolores, då under namnet Stadsvandringar. Nu ges den ut på Subliminial sounds igen, omstuvad och kompletterad med outgivet extramaterial, både som cd och vinyl.

Det verkar lite snurrigt men är helt i linje med Dungens psykedeliska proggfolkrock (tja, något ska man ju kalla det för) och den ambivalenta inställning till musikskapande och karriär som Gustav Ejstes alltid uppvisat.

Gustav Ejstes (som är mannen bakom Dungen) har fått en konstig position i svenskt musikliv. Många känner till namnet men få har lyssnat ordentligt då han delvis mobbats i Sverige för påstådd proggighet, men hyllats i USA och andra länder där progg är samma sak som psykedelia.

Själv vill jag, med en dåres envishet, hävda att Gustav Ejstes är något av det största som hänt svenskt musikliv. En sann konstnär med det ena benet lika stadigt nersjunket i den svenska spelmansmusiken som det andra i framtida psykedelisk rock. 1999-2001 kommer inte att ge Dungen och Gustav Ejstes det Stora Genombrottet, till det är musiken på albumet alltför snårig och upphackad, men nog kommer det att bygga på hans kultstatus rejält, både här hemma och ute i världen.

För alla de som redan fått smak för Dungens handgjorda version av svensk psykedelia kommer det här albumet som en skänk från ovan. Se det som en Gärdetfest med extra av allt; solsken och regn och små lätta moln och en hel eftermiddag med Fläsket Brinner och Bosse Hansson, som gästas av Shuggie Otis och Brian Wilson och en massa fåglar.

Nej, det går egentligen inte att beskriva albumets fyrtiofem fritt svävande och fallande minuter, men låt mig säga så mycket som att här finns tvärflöjter, baklängesgitarrer, virvlande trummor, sitarer, Dungen-sång och långa avsnitt med molande, sagoberättande hammondorglar nersjunkna i mossan.

Ta det som en varning eller en rekommendation.

©Dan Backman Rec publ i SvD 050401

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: