kritik sedan 1993

Chic: Stockholm Jazz Festival, Skeppsholmen, 29 juli 2003

På måndagskvällen vandrade Nile Rodgers omkring som en vanlig man på Jazzfestivalen. Han åt korv och lyssnade på Roy Hargrove, som alla andra. Ett dygn senare leder han in ett gäng vitklädda utomjordingar på scenen. Alla kommer de från Planet Disco. Deras uppdrag: att förvrida våra sinnen och kroppar med den smartaste, snyggaste och svängigaste diskomusik världen skådat. En elegant och komplex musik riktad lika mycket till hjärnan som till underlivet.

Det är första besöket någonsin i Sverige och, trots att svenska rockkritiker inte förstår det, en händelse helt i paritet med Sverigebesök av Bruce Springsteen och Rolling Stones.

Skeppsholmspubliken vet att Nile Rodgers och Bernard Edwards betydelse för svart och vit popmusik inte kan överskattas och redan från start strömmar kärleken till och från scenen. Med lösenordet ”yowsah yowsah yowsah” öppnas slussarna för en hedonistisk dansmusik som i sin maniskt extatiska obeveklighet närmast blir shamanistisk. Det är grymt bra.

Låtlistan är knäckande. Undantaget den söndertjatade ”We are family”, som skrevs åt Sister Sledge, radas pärlorna upp; ”Le freak”, ”Dance, dance, dance”, ”I want your love”, ”Good times”.

Att endast gitarristen Nile Rodgers finns kvar från den gamla goda tiden spelar egentligen ingen roll. Självklart saknar man basspelande kollegan Bernard Edwards (som avled 1996), men hans plats fylls tillfredställande upp av Jerry Barnes. Roligast är att de vokala insatserna fungerar minst lika bra som förr. De tre sångerskorna sätter stämmorna med precis den exakthet och själlfullhet som krävs.

Ska man leta svagheter så är bandpresentationen utdragen. Det här är musik som bygger på kollektiva snarare än individuella prestationer, så varför ödsla tid på fåniga små solon som ändå inte når upp till jazzfestivalstandard? Jo, det kollektiva inkluderar även publiken; att klappa i takt till musik kan ofta vara ansträngt, här är det helt nödvändigt.

©Dan Backman Rec publ i SvD 030731

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: