kritik sedan 1993

King Crimson: The power to believe (Sanctuary/Showtime, 2003)

King Crimson har genomgått många förvandlingar genom åren. Från att ha varit en av de ledande brittiska progressiva grupperna från slutet av 60-talet är de idag förebilder för samtida hårdingar som Nine Inche Nails och Tool.

cover_42172317112009Senaste plattan med den nuvarande sättningen – Robert Fripp, Adrian Belew, Trey Gunn (gitarrer) och Pat Mastelotto (trummor) – är som tidigare konstruerad av blytunga riff och drömska melodier och borde få crimsoniter att jubla åt spår som ”Level five” och ”Eyes wide open”.

Även om de riktigt minnesvärda sakerna gjorts av tidigare inkarnationer av den Robert Fripp-styrda gruppen – särskilt den fantastiska albumtrilogin ”Larks tongues in aspic”, ”Starless and bible black” och ”Red” – vore det orättvist att inte framhålla ”The power to believe” som ett hårt utspel från en fortfarande vital grupp.

©Dan Backman Rec publ i SvD 030221

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: