kritik sedan 1993

Marc Jordan: Now & then (Peg/Border, 1998)

Westcoast är en musikalisk term som på senare år kommit att användas om hiphop från den amerikanska västkusten. Ursprungligen, från mitten av sjuttiotalet, användes beteckningen dock om den slicka hybrid av pop, soul och jazz som utvecklades kring artister som Boz Scaggs, Marc Jordan och Christopher Cross. Kännetecknande var det avspända groovet, den instrumentala färdigheten och de avancerade ackordgångarna.

Även om genren degenererade i takt med musikmaskinernas intåg på åttiotalet har västkustmusiken hela tiden hållits vid liv, dels av fanatiska samlare som mig själv, dels som en naturlig men lite dold ingrediens i alla former av popmusik som vill vara mer än tre elementära ackord.

En av de största namnen har hela tiden varit Marc Jordan (även om han under senare år obegripligt nog inte legat på något av de större skivbolagen). Som kompositör och sångare har han varit angelägen som få och utvecklat sin musik från den slicka debuten Mannequin 1978 (en av västkustgenrens riktiga klassiker!) till 1996 års singer/songwriter-inriktade Cool jam black earth (där musiken fått mer renodlade inslag av folkmusik och jazz).

Senaste utgåvan från denna lika sympatiska som karismatiska man är en live-platta som på ett utmärkt sätt sammanfattar karriären fram till nu.

Dels får vi sex akustiska tolkningar av företrädesvis senare låtar, dels fem låtar från den svårtåtkomliga live-LP han gav ut 1980. På dessa kompas han av ett fullfjädrat fusionband som med liv och lust tar sig an såväl jazziga synkoper som studsiga diskorytmer (påpassligt eftersom det vintern 1998 känns helt rätt med disko igen). Enbart den underbara Satin doll, som inte finns på någon studioplatta, är värd priset för hela cd-n.

Lika skönt svängigt som det äldre materialet är lika skönt subtila är de akustiska spåren. Sättet att slingra sig runt ackorden och orden i Marina del Rey eller den genuint coola jazzatmosfären i (I) must have left my heart är inget annat än mästerligt.

©Dan Backman Rec publ i SvD/City 980409

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: