kritik sedan 1993

Pat Metheny Group: We live here (Geffen, 1995)

Softa jazzgitarristen Pat Metheny är nästan jobbigt produktiv. Efter förra årets oväntat brutala utflykt i ett atonalt och sönderbombat landskap är han åter tillbaka med de svängigt impressionistiska tongångar han gjort till sina.

På We live here känns i stort sett allt igen – från omslagets collage till Methenys mjuka ton och Lyle Mays känsliga anslag. Enda skillnaden är ett stundtals mer markerat groove (vilket innebär att det ibland låter lite acid jazz om det hela, typ Ronnie Jordan).

Fortfarande är melodierna finurliga och rytmen fjäderlätt, fortfarande går det att hitta både nord- och sydamerika i den färgrika mixen och fortfarande envisas Metheny med att då och då plocka fram sin jobbiga synthgitarr.

Lika bra som mästerverket Secret stories, från 1992, är det inte – men bättre än det mesta inom dagens jazzfusion är det ändå.

©Dan Backman Rec publ i SvD/City 950302

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: