kritik sedan 1993

Lena Swanberg: Sing me the news (Lobjär Recordings, 2020)

Det är symptomatiskt att ”Economy”, det jazzigaste spåret på Lena Swanbergs nya album, det andra i ordningen, är ett bonusspår. Med snygga insatser av trombonisten Karin Hammar, gitarristen Richard Krantz och trummisen Christopher Cantillo är det också ett av de bästa.

I övrigt ligger Lena Swanbergs låtar och sätt att sjunga närmare singersongwriter-genren och det som man brukar benämna americana. Med Richard Krantz twangiga gitarr, vinande pedal steel och plonkiga banjo förstärks känslan av folkrock och country. Hela tiden tillbakalutat ödesmättat och drömskt svävande, även om texterna enligt henne själv ”rör sig kring uppgörelser och gamla oförätter”.     

Lena Swanberg tar sällan i men sjunger med en övertygande inlevelse, som i ”I believed”, det allra bästa spåret. Ibland kommer jag att tänka på Jeanette Lindström men Lena Swanberg har ett eget tonfall både som sångerska och kompositör.

Sing Me The News är ett album som i sitt lite dröjande tilltal kräver några lyssningar – och som inte alls låter som omslagsbilden antyder – men som imponerar med kompositioner som rör sig lite hur som helst, utmärkt musikanteri och en snygg ljudbild.

©Dan Backman (rec publ i Jazz 3/20)     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: