kritik sedan 1993

Here’s To Us: Animals, wild and tame (Hoob/Border, 2018)

Jag förstår att Here’s To Us spelat in sin debut i en kyrka. Anslaget är förvisso inte kyrkligt men allvarsamt på ett närmast andäktigt sätt.

Albumets nio spår skulle kunna utgöra delar av en elegi eller en stillsamt ödesmättad meditation över en tung historisk händelse, men inspirationen kommer från Wilhelm Mobergs ”Utvandrarna” och den lärobok i engelska som svenskarna använde sig av vid ankomsten till Den Nya Världen.

Jag får inte riktigt ihop musiken och Moberg, inte heller gruppens egen karaktäristik av musiken som en ”tiger med salamanderfötter”. Men det spelar väl ingen roll? Huvudsaken är att det låter bra och intressant.

 

 

Det är ingen musik som öppnar sig vid första lyssningen, till det är den alltför introvert och lågmäld. Det krävs upprepade lyssningar för att Nils Bergs basklarinett och flöjt, Lisen Rylander-Löves tenor, Susana Santos Silvas trumpet och Josef Kallerdahls kontrabas ska få fäste och de fina melodier som finns ska kunna veckla ut sig.

Utan vare sig trummor eller någon utfyllande klavaiatur blir det en musik med många mellanrum, vilket förstärks av kyrkorummets akustik.

Det är Kallerdahls kontrabas som håller ihop det i god mening fladdrande blåset med enkla, för att inte säga naivistiska, basgångar. Lyssna på ”Metaller och stenar” där Kallerdahls lika superenkla som magiska basgång försöker behålla fattningen i den något upprörda diskussion som pågår mellan basklarinetten, tenorsaxen och trumpeten.

Behöver jag förtydliga att detta är en mycket fin debut?

©Dan Backman (rec publ i Orkesterjournalen 6/18)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: