kritik sedan 1993

Azymuth: Fasching, Stockholm, 13 oktober 2017

Fusionjazz kan vara iskall och hård som stål. En arena för teknikmonster att visa upp sina färdigheter på.

Azymuth är inget av detta. Tvärtom: den brasilianska trion – bildad i Rio De Janeiro 1973 – sprider värme och musikmys när de får funk och samba och fusionjazz att låta lite som brasiliansk acid jazz.

De är inga ungdomar, trummisen Ivan Conti och basisten Alex Malheiros är 71, klaviaturspelaren Kiko Continentiono 48. Det är ingen ålder förstås men han har kommit in som ersättare för José Roberto Bertrami som gick bort 2012.

Azymuth är inget stort namn i Sverige men groovemusiken har en stor publik så Fasching är i princip fullsmockat. Och nog är de värda en publik. Det här är ju brassar som kan sin sak och verkar gilla det de gör.

 

 

Kiko Continentino har fullt sjå att växla mellan Rhodes-pianot, Motif-synten och vocodersynten men klarar det med den äran. Han lägger ut softa Rhodes-mattor och smattrande clavinet-funk så övertygande att jag tvivlar på att någon saknar originalmedlemen José Roberto Bertrami.

Melodislingorna är enkla men sammanfogas elegant över intrikata rytmer. Trioformatet gör att ljudbilden blir luftig och att alla instrument hörs klart och tydligt. Musikerna ges samma värde: basen och trummorna utgör ingen rytmsektion bakom klaviaturen.

Trioformatet har samtidigt sina begränsningar. Jag ser bara första set men hinner ändå ledsna lite. Ibland känns det som att kompbandet fått sin egen lilla soloavdelning när stjärnan gått ut för att byta kläder eller dricka något.

Tänker att det skulle kunna bli fantastiskt bra med en sångerska. Eller en gitarrist. Eller en saxofonist.

©Dan Backman 171013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: