kritik sedan 1993

Margareta Bengtson & Mathias Algotsson: Mornington Live, Stockholm Jazz Festival, 8 oktober 2017

Psalmerna och folkvisorna ackompanjeras av pysande kaffemaskiner, klirrande porslin och ankommande hotellgäster när duon Margareta Bengtson och Mathias Algotsson framträder i Hotel Morningtons lobby.

Det är inte så störande som det kanske verkar, men en lobby är kanske inte optimalt för denna lika finstämda som uppsluppna duo.

Det är releasespelning för Sorgen och glädjen, ett album med duons tolkningar av psalmer och folkvisor. Vi får några fina exempel på detta, bland annat den vackra psalmen ”Det finns en väg till himmelen”. Duon tolkar Bo Setterlinds troskyldiga text, till en folkmelodi upptecknad i Sköldinge, lika känsligt som personligt.

 

 

Bengtson & Algotsson har förvisso inte bara mer eller mindre jazzifierade psalmer och folkvisor på sin repertoar. De är både ypperliga tolkare av den amerikanska sångboken och denna kväll bjuds några exempel på detta, både på originalspråket och i svensk översättning av Hasse & Tage.

Den charmiga ”När Charlie är född” (”One marning in may” av Hoagy Carmichel och Mitchell Parish) görs lysande och pryds dessutom med ett fenomenalt pianosolo av Mathias Algotsson. Med lite ragtime-feeling vrider och vänder han ut och in på den underbara melodin.

”My favourite things” och ”Come rain or shine” är andra standards som duon leker med men allra bäst är ändå ”As you are”, en utsökt jazzballad av Nils Lindberg med text av Red Mitchell. Margareta Bengtson framför den lika elegant som hon lättsamt lotsar oss mellan de olikartade sångerna.

©Dan Backman Rec publ i Orkesterjournalen 5/17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: