kritik sedan 1993

Carl Hammoud: Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, 2017

I SVT:s ”Konstnärsdrömmen”, den lättsamt underhållande serien där tio deltagare tävlade om titeln ”Sveriges bästa amatörkonstnär”, var en av uppgifterna att avbilda en hög med oregelbundet och på höjden staplade stolar. Det gick sådär.

Carl Hammoud har gjort samma sak, flera gånger om, och visar på sin femte utställning hos Magnus Karlsson – betitlad ”The Stumble” – nio nya målningar som elegant varierar detta motiv.

Tillkomsthistorien är lite omständig och börjar med målningen ”The protest”, tillkommen 2013 och visad samma år. Den tvådelade bilden visar just en snårig hög med stålrörsstolar, med sits och rygg av trä. Sådana man kunnat hitta i de deppigt snygga kontors- och arkivinteriörer som Hammoud gärna målat.

I somras lånades den ut till inspelningen av Ruben Östlunds kommande film, med anknytning till konstvärlden. Filmens scenograf lät bygga en verklig stolshög, baserad på målningen. En replik som Hammoud i sin tur fotograferat och använt som förlaga till nio nya målningar. Att han själv använt ett foto som förlaga för den ursprungliga målningen blir ytterligare ett lager att applicera på förståelsen av verket.

Eller inte. Carl Hammoud är en teoretiskt lagd konstnär och som betraktare kan man, som konstnären själv, fundera över upprepningens betydelse och den händelsekedja som lett fram till bilderna.

 

 

Men det går naturligtvis lika bra att kliva in i galleriet och bilderna och förutsättningslöst beundra det lika skickliga som vackert valörrika måleriet. Se hur figurationen blir till en abstrakt koreografi: ett snår av slingrigt dansande träplattor och stålrörsben.

Det är sakliga, gåtfulla och alldeles tysta bilder. Den exakta avbildningen och den välavvägda ljussättningen gör dem nästan surrealistiska, som om det synliga icke är vad det synes vara. Lite som Konrad Klapheks berömda skrivmaskin.

Utställningen är liten och torrt sparsmakad, på gränsen till att bli tråkig, men blir till en laddad pusselbit i ett intressant konstnärskap.

©Dan Backman Rec publ i SvD 170413 Foto: Galleri Magnus Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: