kritik sedan 1993

The Amazing: Picture you (Partisan Records/PIAS, 2015)

The Amazing fortsätter att utgöra den bästa länken mellan shoegazing och psykedelisk folkrock. Glåmigt gråmelerade gitarrmattor samsas sida vid sida med skimrande färgranna strängar och Christoffer Gunrups drömskt frånvarande stämma.

De tre första spåren hör till något av det bästa som den internationellt omtalade svenska gruppen spelat in. Särskilt bra blir det när titelspåret övergår i några gitarrfigurer som modalt snurras runt över en rytmsektion med ett organiskt framåtriktat driv.

Allt är inte lika engagerande. Precis som på de föregående albumen kör man ibland fast i det ledset monotona och de mer stökiga urladdningarna blir inte så elektriska som de borde. Detta trots att gitarristen Reine Fiske är svensk mästare i feedback.

Det finns något bekant över Christoffer Gunrups ursnygga ackordgångar – som kan eka av storheter som Pink Floyd, Fleetwood Mac, Neil Young, Nick Drake – men på något sätt ror man hem hela härligheten utan att det blir plagiat.

©Dan Backman Rec publ i SvD 150218

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: