kritik sedan 1993

Dirty Loops: Loopified (Verve/Universal, 2014)

Den svenska trion Dirty Loops genererade många klick på Youtube när de för fyra år sedan la upp en cover på Lady Gagas ”Just dance”. Efter ytterligare covers, bland annat på Britney Spears, har trions Stevie Wonder-wailande och snitsiga jazzfusion gjort dem till en snackis i musikerkretsar och en toppattraktion i Japan.

När debuten nu äntligen kommer sker den på Verve, en klassisk jazzetikett som med stjärnproducenten David Foster vid rodret nu orienterar sig åt pophållet. Foster har säkert haft ett och annat att säga om musiken, likaså Andreas Carlsson som tagit sig an lanseringen av trion, men det är Dirty Loops som själva producerat albumet både i Stockholm och Los Angeles.

 

 

Albumet innehåller bara originalmaterial, bortsett från covers på Aviciis ”Wake me up” och Justin Biebers ”Roller coaster”, och resultatet är så frustrerande att betygstärningen studsar omkring som om den vore skvatt galen.

Ena stunden, när Jonah Nilsson med ljus röst wailar sönder en strof eller sjunger superbanala textrader om ”sexy girls in the club”, visar tärningen bara upp en prick. Andra gånger, som när Henrik Linder slappar på sin bas som värsta teknikmonstret, Aron Mellergård går bananas på sitt trumset eller Jonah Nilsson spelar renodlade jazzsolon på piano, hamnar tärningen på sidan med sex prickar.

Möjligen är den frustration jag känner själva poängen med Dirty Loops. Det finns ju absolut inga andra som gör den här hyperenergiska blandningen av danspop och fusionjazz och som passar lika bra på Fasching som på Summerburst.

©Dan Backman (rec publ i SvD 140520)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: