kritik sedan 1993

Hep Stars: Reginateatern, Uppsala, 27 februari 2014

Precis som nästan alla andra svenska barn och ungdomar i mitten av 1960-talet var jag och mina systrar Hélène och Marie förhäxade av det svenska popundret. Vi köpte singlar och läste om Tages, Shanes och Mascots i Bildjournalen. Själv var jag för liten för att få gå på några konserter.

När Hep Stars efter fyra singlar kom ut med milstolpen ”Cadillac” blev de för några månader (eller var det bara veckor?) obestridliga kungar på den svenska popscenen. ”Cadillac” är den enda Hep Stars-vinyl jag har kvar så jag antar att förtjusningen snabbt gick över. Det hände ju så otroligt mycket under den andra halvan av 1960-talet.

Minns i alla fall hur sjukt coola Hep Stars var just då, för ganska exakt 49 år sedan. Omslaget, med bilden på gruppens husbil i ett parkeringsgarage, håller jag fortfarande som en svensk klassiker och både a-sidan ”Caddilac” och b-sidan ”Mashed potatoes” är än idag ruffig garagerock av bästa märke.

 

 

hep stars

©Dan Backman

 

”Cadillac” finns förstås med på repertoaren när Hep Stars firar 50-årsjubileum med två utsålda konserter på Reginateatern i Uppsala. Dock inte ”Mashed potatoes”. Eller den lika härliga ”Bird dog”. Fast som tur är får vi ”Farmer John” som extranummer. Det är ju ändå de här garagerockiga bitarna som har hållit sig fräschast genom åren.

Precis som andra jubileumsspelningar med veteranband är kopplingen till originalbandet skral. Här är det bara Svenne Hedlund som varit med sedan 1964. Det är å andra sidan en viktig länk då han, som sångare och frontfigur, får sägas personifiera gruppen.

Den som hängt med Svenne längst är basisten Jan-Olof Enbom, han har varit med sedan 1990. Gitarristen Torgny Stoor (ja, han är brorson till Yngve Stoor) har kommit med på turnén som ersättare för originalmedlemmen Janne Frisk. Tillsammans med Bengt Arenblad på klaviatur och Totte Päivärinta (storebror till Lili & Susie) levererar de ett stadigt och pålitligt komp som håller sig nära Hep Stars-soundet. Att jag skulle vilja ha det lite ruffigare och tunnare, som på den gamla goda tiden, är en annan femma. De här herrarna är alldeles för kompetenta för det.

 

 

hepstars3

©Dan Backman

 

Det är alltså en kväll helt i nostalgins tecken. Ett trivsamt samkväm för femtioplussare där Svenne Hedlund berättar myspysiga anekdoter från förr. Om singelhits på ”Kvällstoppen” och ”Tio-i-topp”, om hysteriska tjej-fans och om den galna resan till Afrika för att spela in en film.

Vi får också höra om Svennes sjukhusvistelse då han lärde sig Elvis-låtar på mandolin och om gången då Benny Andersson skrev ett utkast till ”Wedding” på orgeln i Vinbergs kyrka utanför Falkenberg. Och lite om tiden med banden Clifftones och Beatniks.

Däremot får vi inte höra något om inspelningen av soft rock-albumet ”It’s been a long long time”. Det hade varit intressant. Å andra sidan är det skönt att slippa de obligatoriska skämten om medlemmarnas höga ålder som alltid förekommer då veteranbanden framträder. Svenne gör bara en ironisk kommentar om färdtjänst. Och den är till och med kul.

©Dan Backman (rec publ i SvD 140228)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: