kritik sedan 1993

Årets bästa album 2013

Laura Marling: Once I was an eagle (Virgin/Universal)

Laura Marling tar ett stort steg framåt med sitt fjärde album. Ett poetiskt och förbluffande självsäkert steg som placerar den 23-åriga brittiska singersongwritern jämsides Joni Mitchell. Det är stora ord men såväl texter som melodier och arrangemang äger samma slags suggestionskraft som präglade Mitchells mästerverk ”Hejira”.

Daft Punk: Random access memories (Columbia/Sony)

Det är helheten som imponerar allra mest. De anonyma fransoserna har lagt ner ett minutiöst arbete på att få maskin och människa att samverka och skapat ett både musikaliskt och ljudmässigt genomarbetat konceptalbum som organiskt kopplar ihop syntdisco och electropop med västkustrock och jazzrock.

Edda Magnusson: Musiken från filmen Monica Z (Universal)

Det känns nästan lite provocerande att i en årsbästalista lyfta fram ett jazzalbum som uteslutande tittar bakåt i musikhistorien. Men sångerskan Edda Magnason och producenten och arrangören Peter Nordahl har ju tolkat Monica Zetterlund, och den attraktiva repertoar som hon kommit att förknippass med, så oemotståndligt att det bara måste få komma med.  

©Dan Backman/Lista publ i SvD 131215

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: