kritik sedan 1993

Kacey Musgraves: Nalen, Stockholm, 2 oktober 2013

”We’re superexcited!”, säger 25-åriga Kacey Musgraves entusiastiskt en bit in i konserten på Nalen. Man kan förstå henne, det är ju första turnén i eget namn och första konserten i Sverige. Och det har kommit hyggligt med folk.

Jag känner mig också ”superexcited” när det direkt visar sig att det lite mesigt mjuka albumet ”Same trailer different park” gett en lite felaktig bild av Kacey Musgraves.

Allt sitter på plats redan från första låten: bandet spelar med ett elastiskt men superstadigt countrygroove (svårt att förstå hur de får till det) och Kacey Musgraves sjunger fantastiskt. Med den sortens gälla stämma som är så förknippad med countrysångerskorna.

Det verkar så lätt, som om de här unga människorna är födda till att spela just den här sortens countryrock. De är coola, ser bra ut och befinner sig precis på den punkt i karriären där allt börjar röra på sig. Det är roligt både för dem och oss som får ynnesten att uppleva det.

 

kacey

 

Möjligen är det kanske för lättsamt för countrypuritanerna och americanatalibanerna. Jag skriver i mitt anteckningsblock att det är country för folk som inte gillar country (skriver också att det är hipstercountry). Jag är inte säker på att det är så men det finns något i anslaget som gör tilltalet brett och attraktivt.

Det är först i slutet av konserten hon kommer in på villospår. Både ”Step off” och hitsingeln ”Merry go ‘round” är ju den sortens irriterande myspop som P4 och reklamradiostationerna brukar mata oss med. Typ som Colbie Caillats ”Bubbly”. Jag kan ha fel, men nog känns det som att hon gör dem pliktskyldigt och nonchalant, som för att visa att det inte riktigt är hennes grej.

Frågan är också varför hon gör en ointressant version av ”I put a spell on you” och, ännu mer obegripligt, Cardigans ”Lovefool”. Den sistnämnda känns bara helt fel och förvandlar dem i ett slag till ett eländigt coverband.

Men det glömmer vi och ser fram emot nästa besök. Och nästa album.

©Dan Backman (foto: Dan Backman) Rec publ i SvD 131003

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: