kritik sedan 1993

Carole King: The legendary demos (Rockingale records/Universal, 2012)

Mottagarna av årets Polarpris (2012) tillkännages på tisdag. Om juryn ännu inte bestämt sig så har jag ett förslag: Carole King. Som leverantör av tidlösa popmelodier i över ett halvt sekel så borde frågan vara när, inte om, den amerikanska låtskrivaren, pianisten och sångerskan ska bjudas till Stockholm.

Även om den idag 70-åriga Carole King fortfarande är aktiv så var det 60- och 70-talen som var hennes stora årtionden. Det var då hon skrev sina största och bästa hits, först till andra artister, sedan till sig själv.

På The legendary demos får vi, för första gången, höra arbetsversioner av You’ve got a friend och ytterligare tolv klassiker. Förvisso avskalade och snabbt inspelade men fokuserade och expressiva. Ett underbart stycke viktig pophistoria.

©Dan Backman Rec publ i SvD 120502

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: