kritik sedan 1993

Charlie Haden Quartet West: Sophisticated ladies (2010)

Nya skivor med Robyn eller Bruce Springsteen kan inte missas. Det ser skivbolagen och medierna till. Men i den skivflod som fortfarande brusar fram – trots larmrapporter om motsatsen – forsar en hel del förbi utan att ens vi som jobbar med att bevaka utgivningen hinner lägga märke till det.

Senaste albumet med Charlie Haden Quartet West, Sophisticated ladies, är ett exempel på det. Albumet smögs nästan omärkligt ut i Sverige 1 november 2010, så det var först en recension i det brittiska musikmagasinet Mojo som fick mig att uppmärksamma det.

charliehqwInte så mycket att orda om kanske. Men kontrabasisten Charlie Haden är en amerikansk jazzgigant – en föregångare verksam i alla möjliga jazzsammanhang sedan 60-talet – och albumet med hans västkustbaserade kvartett gästas av prominenta sångerskor som Melody Gardot, Norah Jones, Cassandra Wilson, Renée Fleming och Diana Krall. Idel ädel sophisticated ladies alltså.

För oss som redan älskar gruppens softa och film noir-mättade bebop är det inget nytt som presenteras. Snarare handlar det om en fortlöpande förfining av det romantiskt hårdkokta soundet, med mjukt svepande stråkar hämtade från Hollywoods guldålder.

Öppningsspåret är en smärre sensation med en sensuell Melody Gardot som perfekt matchar Alan Broadbents coola piano, Ernie Watts rökiga tenorsaxofon, Charlie Hadens trygga kontrabas och Rodney Greens vispande trumspel. Diana Krall och Quartet West är förstås också en match made in heaven, det konstiga är att de ej gjort något tillsammans förut.

Den fina duoplattan Jasmine, som Haden gjorde med gamle kumpanen Keith Jarret, fick vederbörlig uppmärksamhet när ECM släppte den i maj förra året men på Spotify kan man hitta andra underbara Haden-skivor som, i likhet med Sophisticated ladies, flugit under radarn. I alla fall här i Sverige.

The Capitol sessions till exempel, en duoskiva som kontrabasisten gjorde 1999 med pianisten Mike Melvoin och den då 80-åriga sångaren Bill Henderson. Den är faktiskt ännu bättre än Jasmine.

©Dan Backman Rec publ i SvD 110126 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: