kritik sedan 1993

Ivan Konstantinovitj Ajvazovskij: Sjöhistoriska museet (2011)

Marinmåleri kan vara mycket mer än sakligt redovisade riggar och realistiskt skildrade vindförhållanden. Ivan Ajvazovskij (1817-1900) klarade naturligtvis av det ovanstående, och mer därtill, men det är allt det andra han laddade sina målningar med som gör hans konstnärsskap angeläget även för andra än sjöbjörnar.

I en målning som Fregatt under segel är det inte segelfartyget, liggande för ankar på redden, som är i fokus. Snarare är det de tre avspända männen på taket till det lilla huset i strandbrynet som fångar intresset. Och, inte minst, den hallucinatoriska skymmningshimmel som konstnären så skickligt fångat och som ingen reproduktion kan göra rättvisa.

Ett helt annat stämmningsläge präglar den mycket dramatiska målningen Skeppsbrott med skeppet Ingermanland i Skagerack natten till den 31 augusti 1842. Det skummande infernot med nödsatta människor och ett fartyg i spillror skulle platsat bra jämte Marcus Larsons målning Hav i månsken med fyr och brinnande ångfartyg på Liljvalchsutställningen Helvete. Det är så kvalfyllt att målningen vid sidan om, Undergång av skeppet Lefort, kommer som en befrielse med sitt löfte om de omkommnas uppstigning till himmelriket.

Den i hela världen framgångsrika ryska marinmålaren var oerhört produktiv och kunde färdigställa flera målningar på en dag. Att det faktiskt kunde gå lite väl fort kan man se på målningen Månskensnatt, en minnesbild från en resa till Turkiet. Detaljrikedomen och de skickliga fördrivningarna är här ersatt av en summarisk och snabbt uppmålad vy med kitschigt månskenglitter i vattnet.

Det är ingen stor utställning, av Ajvazovskijs produktion på 6000 målningar visas endast ett fåtal, utlånade av Centrala Marinmuseet i S:t Petersburg. Men det räcker bra (och kan kompleteras med Nationalmuseums utställning med konstnärsgruppen Peredvizjniki). Värre är att Sjöhistoriska museets urtråkiga utställningssal inte utgör någon optimal inramning.

©Dan Backman Rec publ i SvD 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: