kritik sedan 1993

Handgjort: Handgjort (Psykofon/Silence, 2010)

I en tid då nedladdade filer och streamade låtar genom datorer och mobiler blivit normen för musiklyssnande är det något av en motståndshandling att återutge en fyrtio år gammal vinylskiva. Dessutom i en limiterad upplaga med handgjorda omslag.

Det är Jens Fransén och Peter Redving, som står bakom skivbolaget Psykofon, som gett ett av proggepokens mest obskyra och av skivsamlare mest eftersökta album en andra chans. Med entusiasm och kunskap har de in i minsta detalj – ljud, grafisk form – autentiskt återskapat stockholmsgruppen Handgjorts första och enda album, utgivet av Silence i december 1970.

Handgjort_titleSlvHela paketet – från plastficka över klisteretikett, innerkonvolut och fotografier, till den grundliga researchen kring gruppens ettåriga liv och albumets tillkomst – har en ambitionsnivå som kan jämföras med internationella återutgivningar av stora artistnamn.

Allra mest speciellt är förstås att man även denna gång låtit gruppmedlemmarna måla omslagen själva. Inget avancerat, mer av spontanistiskt kludd, men det spelar ingen roll; det är själva handlingen som är det viktiga.

Jo, det finns musik ingraverad i vinylspåren också. Det ska man inte glömma. En märklig och, som gruppnamnet anger, meditativt handgjord akustisk sammansmältning av den indiska ragamusiken och den västerländska folkrocken.

I grunden finns Greg Fitzpatricks sång och esraj, Guy Öhrströms akustiska gitarr, Stig Arne Karlssons sitar och Theo Greyerz tablas, ibland kompletterat med diskret blås och slagverk.

Precis så här fri och inspirerad och lokalt odlad lät den svenska proggen i sin barndom, innan bokstavsvänstern tog över och dödade kreativiteten.

Vill man hitta jämförelseobjekt kan man nämna brittisk hippiefolkrock som Dr Strangely Strange och The Incredible String Band. Det sliriga uttrycket påminner om japanska Maher Shalal Hash Bash men annars ligger det närmast till hands att referera till den idag så livaktiga acid folk-scenen.

Återutgivningen har kompletterats med en extra skiva med outgivet material inspelat på Gärdetfesterna i augusti 1970 och juni 1971. Här har kvartetten utökats med ett stort antal musiker, däribland Mikael Ramel och den vid tiden i Sverige verksamma jazztrumpetaren Don Cherry. Bara en sådan sak.

Vinylupplagan av Handgjort ges ut i en numrerad upplaga på 600 exemplar. Finns också i en cd-version (släpps aug 2010). Även här är upplagan limiterad och omslagsbilderna handgjorda.

©Dan Backman Rec publ i SvD 100714

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: