kritik sedan 1993

JAR: Scene 29 (Zinc music/BAM, 2008)

Bakom det illasittande gruppnamnet JaR hittar man två tunga namn med rötter i 70-talets blankpolerade amerikanska västkustrock, Jay Graydon och Randy Goodrum.

Tillsammans gör de intrikat och sofistikerad musik mellan pop och jazz, ungefär som en kombination av Marc Jordan och Steely Dan (Randy Goodrum har en röst snarlik Jordans och Steely Dan är fortfarande en fixstjärna som musiker av denna sort aldrig tycks kunna frigöra sig från utan tvångsmässigt måste förhålla sig till).

Att de båda fortfarande är härliga musiknördar förstår man av utläggningen i cd-häftet om varför de inte använt kompressorer när de mixat och mastrat albumet. ”Over-compression has become the standard for most commercial musical formats as to get the audio to sound ”in your face” loud”, anser de. Kan inte annat än att hålla med dem.

Groovet är stunsigt och harmonierna komplexa, men några av melodierna är tyvärr lite gråa och utslitna. Bäst är Jay Graydons gitarrsolon – vi får tio till antalet (ungefär, det beror på hur man räknar), med en total speltid på drygt fem minuter – där finns den glöd och originalitet som man kan sakna i musiken.

Den stora frågan som per automatik infinner sig är ändå varför 70-talets musikhjältar inte befriar musiken från det digitala fängelse de frivilligt låst in den i.

Det skulle garanterat bli hundra gånger bättre om allt gjordes analogt i realtid med levande musiker (jag lovar, det finns en massa av den sorten; unga musikhögskoleutbildade män som skulle offra sin gamla mamma för att få spela med en västkustlegend som Graydon).

©Dan Backman Rec publ i SvD 081112       

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: