kritik sedan 1993

Walter Becker: Circus money (Sonic 360/BAM, 2008)

I begynnelsen var Steely Dan-männen Donald Fagen och Walter Becker jämnbördiga. Med tiden har Fagen seglat upp som stjärnan, både i den gemensamma gruppen och som soloartist.

Andra soloutgåvan från Walter Becker (den första kom 1994) smygs således ut på ett litet bolag men har många beröringspunkter såväl med Fagens solomaterial som Steely Dan.

Som alltid handlar det om superslick funkjazzrock, men kompletterat med en dos reggae (ibland fungerande, ibland häpnadsväckande mesig).

Circus money är verkligen inget dåligt album, men då Becker envisas med att framföra de torra cynismerna med exakt samma slags sneda leende bör det avnjutas i mindre portioner för att inte bli tjatigt.

Ska man jämföra Becker och Fagens soloutspel med varandra (vilket man mycket väl kan göra) så ligger Becker långt efter, såväl musikaliskt och textmässigt som visuellt (omslaget är riktigt, riktigt dåligt).

Jämför man Circus money med valfritt annat album utgivet 2008 står det sig dock väl. Men det behöver väl inte ens påpekas?

©Dan Backman Rec publ i SvD 080716

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: