kritik sedan 1993

The Beatles: The Capitol albums Vol 1 (Capitol/EMI, 2004)

1964 var året då Beatles slog igenom på bred front i Staterna. Som främsta företrädare för den brittiska popinvasionen skapade de fullständig hysteri och omdefinierade hela den popmusikaliska kartan.

För att möta efterfrågan gav Capitol ut inte mindre än fyra miljonsäljande album med gruppen. Först kom Meet The Beatles! i januari, sedan följde The Beatles´ second album i april, Something new i juli och slutligen Beatles´ 65 i december. Antagligen utgick amerikanarna från att intresset skulle vara övergående och ville få ut det mesta möjliga så länge gruppen var het.

De amerikanska albumen var anpassade för hemmamarknaden och skiljde sig från de brittiska originalalbum de hämtats från. Amerikanarna ville ha en lite maffigare ljudbild och la därför på mer eko. Singlar och ep-spår var inkluderade men trots det var antalet låtar färre.

g0309740 år senare, 2004, anser de Beatles-förvaltande skivbolagen Apple, Capitol och EMI att det är dags att för första gången i världshistorien ge ut de fyra amerikanska albumen i en box, dessutom med både stereo och monomixar. De vet ju att vi som gillar Beatles aldrig får nog av mer eller mindre nödvändiga återutgivningar.

The Capitol albums vol. 1 tillhör knappast de mer omistliga boxarna, formgivningen är lite sladdrig och det 48-sidiga häftet känns inte riktigt genomarbetat. De fyra albumen har visserligen aldrig funnits tillgängliga på cd, men måste man inte ha allt med Beatles är det nödvändigare att äga de brittiska utgåvor som ligger till grund för de amerikanska; Please please me, With The Beatles, A hard day´s night och Beatles for sale.

Samtidigt är det förstås helt omöjligt att värja sig mot den elegant energiska popmusik som Beatles så mästerligt behärskade. De 45 spår som finns samlade här representerar till stor del poptraditionens urkälla och deras konstnärliga värde kan aldrig förringas. Att gruppen skulle komma att gå vidare och bli ännu bättre är en annan än mer fantastisk historia.

Förutom Capitol-albumen gavs även dessa album ut i USA 1964:

A hard day´s night
The Beatles story
The Beatles & Tony Sheridan
The Beatles & Frank Ifield
The savage young Beatles
Songs, pictures and stories
The Beatles & Four Seasons
Ain´t she sweet

©Dan Backman Rec publ i SvD 041117

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: