kritik sedan 1993

Fred Frith & Nya Perspektiv-ensemblen: Fasching, Stockholm, 2 oktober 2004

Engelsmannen Fred Frith är en av de som jobbat mest på att befria gitarren från dess historiska konventioner. Först som medlem av den avantgardistiska rockgruppen Henry Cow, ett av de bästa och mest särpräglade banden på den progressiva rockscenen, sedan som soloartist, ingående i alla möjliga och omöjliga konstellationer.

Attityden känns igen när han, sedan förra helgens framträdande på Nya Perspektiv-festivalen i Västerås, avslutar en liten turnérunda med en svensk konstellation på Fasching. Det var rätt många år sedan han var här sist, men hans brittiskt godmodiga sätt att krama såväl mjukt fuzzade glissandon som mer abstrakta, och med allehanda tillhyggen, frambringade ljud ur gitarren känns igen.

Vi bjuds två långa sviter, sisådär en fyrtio minuter vardera. Båda två pendlande mellan improviserade avsnitt, som både låter gammal friform från Friths 70-tal och senare års knastrigare electronica, och skrivna filmteman som kunde vara hämtade från fransk-italienska samproduktioner visade på Zita.

Barfotamannen Fred Frith styr de svenska musikerna mellan improviserat och noterat, mellan electronica, jazz, rock och konstmusik. Ibland är det brötigt och stökigt, men aldrig hårt och taggigt. Lasse Hollmer (som samarbetat med Frith sedan 70-talet, Johan Bearthling (som gör snarlik musik i gruppen Tape), Lise-Lotte Norelius, Sten Sandell, Magnus Broo och Hild-Sofie Tafjord gör alla ett bra jobb men tillåts aldrig komma loss. Magnus Broo ser oroväckande pömsig ut mellan inpassen på trumpet och Hild-Sofie Tafjord, Sten Sandell och Lise-Lotte Norelius skruvar fram mera electronica än de ägnar sig åt sina instrument (valthorn, piano, slagverk).

Det låter dåtid och nutid, men inte framtid. Det låter som en fin liten konsert som aldrig riktigt kommer igång. Skulle den arrangerats av skivbolaget Häpna och hypats av Nöjesguiden hade det kommit en ungdomligare och hippare skara människor.

©Dan Backman Rec publ i SvD 041004

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: