kritik sedan 1993

Mariah Carey: Glitter (Virgin, 2001)

Den Mariah Carey som på måndag levererar sitt sjunde album (”MTV unplugged”, ”Merry christmas” och samlingen med listettor oräknade) befinner sig ganska långt från sin tidigare identitet som okomplicerad popsoulflicka i Whitney Houstons efterföljd.

Whitney har hon sedan länge passerat när det gäller listplaceringar och popsoulen har vartefter tiden gått kompletterats med andra inte fullt så snälla musikaliska uttryck. På förra cd-n ”Rainbow” flirtade hon så vilt med stöddig hiphop och r&b att hon glömde bort alla de söta melodier hon skämt bort oss med på tidigare plattor. Aldrig förr har hennes omdiskuterade wailande framstått som så meningslöst.

Glitter_Movie_PosterNya cd-n – som utgör soundtracket till en kommande film som enligt utsago ska vara något i stil med ”Fame” och ”Flashdance” – har även den stark hiphopkaraktär men är ännu mer en retrotrip tillbaka till ett souligt åttiotal. Mariah är sig själv i några lagom svulstiga ballader men leker även Cherrelle och Teena Marie och har bjudit in såväl Rick James som Larry Blackmon till studion. Allesammans åttitalsikoner av rang (något som också kan sägas om Jam & Lewis, producentteamet som rattat det mesta av inspelningarna).

Jag kan tänka mig att den musik som finns på ”Glitter” kommer att fungera alldeles utmärkt i biosalongen. I mörkret behöver man inte bry sig om att urtypisk åttitalssoul som Cherrelles ”Didn´t mean to turn you on” och Indeeps ”Last night a dj saved my life” görs i ganska så bokstavstrogna versioner. Inte heller att av fyra klassiska Carey-ballader är det bara en av dem, ”Never to far”, som är bra på riktigt. De andra låtsas bara.

Fast även om den som kan sitt åttiotal kan tycka att Carey kunde grävt lite djupare så fungerar ”Glitter” helt tillfredställande även i hemmastereon. ”Want you” – en duett som Carey gör med Eric Benet – är åttitalssoul av gott märke skriven idag. Likaså det nyskrivna bidraget av Rick James – ”All my life” – som funkar med tvärflöjt och stenhård sensualism.

©Dan Backman Rec publ i SvD 010907

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: