kritik sedan 1993

Magnus Lindgren: Stockholm Underground (ACT/Naxos, 2017)

Den som gillar en tajt och slick rytmsektion blir glad av Magnus Lindgrens nya platta. Per Lindvall och Lars DK Danielsson spelar ju så sjukt bra att man ibland glömmer bort det som pågår vid sidan om elbasen och trummorna.

”Stockholm Underground” är en titel som nickar uppskattande åt flöjtisten Herbie Manns albumklassiker Memphis Underground från 1969. Och inte bara det: ACT-bossen Siggi Loch och Magnus Lindgren har samlat ihop ett meriterat gäng som matchar den studiomusikerkonstellation – The Memphis Boys – som kompade Herbie Mann på plattan. Förutom Danielsson och Lindvall är det elpianisten Daniel Karlsson och gitarristen Henrik Jansson som lirar.

Är det någon som ska hylla Herbie Mann så är det förstås Magnus Lindgren, som denna gång lämnat saxarna hemma och enbart håller sig till tvärflöjten. Jag kan tycka att han kan vara för korthuggen och ytlig i sitt spel men i den här kontexten – smooth jazz – funkar det utmärkt.

Även om Herbie Mann utgör en utgångspunkt är det en platta som klarar sig på egen hand. Originalet är funkigt och rockigt, det passar inte riktigt Magnus Lindgren som alltid vill visa upp sig i välputsade skor. Men nog är det groovigt så det räcker och blir över.

Rytmsektionen har jag redan lovprisat men man måste förstås också lyfta fram Daniel Karlssons lågprofilerade men stilsäkra Fender Rhodes och Henrik Janssons snygga gitarrsolon. Av gästerna utmärker sig bluesmannen Eric Bibb i öppningsspåret ”Fluting”. Trumpetaren Till Brönner bidrar också starkt till den attraktivt lättlyssnade helheten.

©Dan Backman Rec publ i Orkesterjournalen 4/17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: