kritik sedan 1993

Tall Tales: Gamut (Prophone/Naxos, 2017)

Debuterande Tall Tales startade som ett examensprojekt på Musikhögskolan i Stockholm. Basisten Oskar Alex och trombonisten Arvid Ingberg skriver själva att de ville ”utmana varandra och skapa något som de inte kunnat göra på varsitt håll”.

Vad detta kollektiva skapande frambringat låter sig svårligen beskrivas på ett entydigt sätt då det drar åt ganska många håll. Alex och Ingberg nämner influenser som Beatles och Daft Punk men rabblande av andra möjliga referenser – som Pat Metheny i Only mortal – leder inte så långt denna gång.

Meningsfullare är att peka på hur snyggt den samtida jazzen, med anstrykning av fusion, hålls öppen mot både rock och pop. Kanske att man ska kall det jazzrock?

Jo, det är en imponerande mogen, tung och självständig debut detta. Med genomarbetade kompositioner och arrangemang och ett proffsigt och inspirerat framförande av såväl Alex och Ingberg som de tolv musiker de använt sig av.

Melodierna är välskrivna och solistutrymmet tas väl tillvara av alla som får tillfälle att flyga iväg. Gitarristerna Erik Fhager och Oskar Calle Broberg levererar genomgående grymma solon och Johannes Jareteg är lysande på Rhodes i den tungt grooviga The Stallion.

Albumets två vokala spår, snyggt framsjungna av Johanna Edberg, tar plats utan att den instrumentala helheten störs.

©Dan Backman Rec publ i Orkesterjournalen 3/2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: