kritik sedan 1993

Progglådan/Sveriges Radios inspelningar av alternativ musik mellan 1967 & 1985

Sveriges Radio sände mellan åren 1972 och 1983 programmet ”Tonkraft”. Här kunde man få höra konsertinspelningar såväl med svenska som utländska artister och grupper. 

Nu har Coste Apetrea sammanställt ett urval av konserterna med de svenska akterna till en diger box med 80 konserter från åren 1967 till 1985. Huvuddelen är outgivet, fördelat på 40 skivor och tematiskt uppdelat under rubrikerna ”Tung rock & blues”, ”Instrumentala, experimentella, urproggare, punk”, ”Folkprogg & sjungande låtskrivare” och ”Melodisk rock”. 

Proggbild_330Att hela den väljudande härligheten getts namnet ”Progglådan” (med undertiteln ”Sveriges Radios inspelningar av alternativ musik mellan 1967 & 1985”) ska inte tas alltför bokstavligt då Apetrea – som själv var aktiv som gitarrist bland annat med instrumentalproggiga Samla Mammas Manna under den här perioden – gått lite utanför den snäva definitionen av progg som uttalat vänsterpolitisk och endast utgiven på musikrörelsens egna skivbolag.

Detta innebär att superproggiga band med politiska agendor, som Hoola Bandoola Band, Motvind och Nynningen, får samsas med Ulf Lundell, Monica Törnell och Made In Sweden. I det subjektiva Apetrea-urvalet (som naturligtvis kan diskuteras) ingår också Pink Champagne och Tant Strul, samt lite annat från den punkvåg som följde på proggens död fram mot slutet av 70-talet.

Det är ingen påkostad box, av den sort som exempelvis ägnats skivbolaget MNW och musikteatergruppen Nationalteatern. Å andra sidan bidrar de lite väl oredigerade betraktelserna och personliga hågkomsterna av Coste Apetrea, och den proggpsykedeliska formgivningen av ”Weps”, till att göra ”Progglådan” till det intressanta tidsdokument det blivit.

bildcoste1För oss som var med när det begav sig – en tid då pop- och rockmusik både fick låta och se ut precis som den ville – finns mycket att återuppleva och återupptäcka. Och, bör tilläggas, sådant man skulle klarat sig bra utan.

För yngre lyssnare erbjuder boxen närkontakt med lokalt odlad musik från en tid som känns både långt borta och nära, skapad av kreativa musiker som ville mycket mer än att ge sig ut i stora världen och tjäna stora pengar.

Unknown2

Det är mycket musik att ge sig i kast med men här är lite om tio av de mest intressanta skivorna i boxen:

Ulf Lundell & Nature
Inpelat 1976

Sveriges Radios inspelning av Ulf Lundell & Nature kompletterar nationalrockarens live-album ”Natten hade varit mild och öm”, från 1977. En fin upptagning med ett luftigt svängigt band, inkluderande gitarristerna Rickard Rolf och Mats Ronnander, långt från senare års rossliga sång och stabbiga gubbrock.

Arbete & Fritid/Ragnarök
Inspelat 1974, 1975, 1979

Arbete & Fritid kombinerade jazz med folkmusik. Tillsammans med Vargavinter (som också finns representerade i lådan med en inspelning) gjorde de världsmusik innan det blivit ett begrepp. Ragnaröks finkänsliga fusionrock – som bäst kommer till sin rätt i ”Promenader” – skiljer sig radikalt.

Gärdets urproggare
Inspelat 1970

”Progglådan” innehåller inte bara musik, här finns även intervjuer som ger ett stort mervärde. Inte minst dessa möten, från programmet ”Lokalt över Sverige”, med band och artister som spelade på de båda första Gärdetfesterna. Ett tidsdokument från en tid när parollen ”alla kan spela” omsattes i praktiken.

Horizont m fl
Inspelat 1977, 1978

Av alla fynd man kan göra i ”Progglådan” är inspelningarna med de idag helt bortglömda banden Horizont och Dice de kanske mest anmärkningsvärda. Symfonisk rock med groovig fusionkänsla som känns helt rätt 2013. En fin inspelning med symfonirockkungarna Kaipa kompletterar.

Kornet m fl
Inspelat 1976-1979

Den svenska fusionmusiken var som starkast på 70-talet. Kornet, Gladas Kapell, Jukka Tolonen Band och Alfons Bandage uppvisar hälsosamma influenser från Zappa och Corea omsatta till en vänlig och sprittande glad blandning av rock och jazz, med intelligenta arrangemang och inspirerade solon.

Pink Champagne/Tant Strul
Inspelat 1980

Progglådan är grovt mansdominerad. Men det är bara en spegling av hur det såg ut och fortfarande ser ut. Tonkraftinspelningen med Pink Champagne och Tant Strul är ett ljus i mörkret. Energisk proggpunk kompletterat med ett engagerat samtal om situationen för kvinnliga musiker.

Folk och Rackare
Inspelat 1976

Norsksvenska folkmusikgruppen Folk och Rackare var föregångare till den folkmusikvåg som idag frambringat mängder av framstående artister och grupper. Deras breda repertoar, vänligt pedagogiska attityd och livfulla spel fungerade lika bra på 70-talet som det skulle göra idag.

Träd Gräs och Stenar
Inspelat 1971

En lysande och lite ovanlig konsertinspelning med Sveriges genom tiderna bästa rockband. Här i en upptagning som SR betecknat som ”en tvekamp mellan polska och pop i Studio 2”. Vilket innebär att Trädens grooviga folkrock varvas med traditionell folkmusik framförd av fyra dalaspelemän.

Monica Törnell
Inspelat 1978

Det var länge sedan man hörde av Monica Törnell. Men på 70-talet skördade hon stora framgångar med sin bluesigt uttrycksfulla röst. Här med Fläsket Brinners Bengan Dahlén och Mikael Ramel i två låtar. På övriga spår kompas hon utmärkt av det jazzrockiga New Band. En inspelning värd att lyftas fram.

Nationalteatern
Inspelat 1975

Det är märkligt att en vänsterinriktad teatergrupp så snabbt kunde utvecklas till ett fullfjädrat rockband. Men så blev det, bevisat med eftertryck i denna inspelning från klubben Bullerbyn. Något i den ruffiga attityden gör att man vill jämföra dem Velvet Underground. En komplimang, minst sagt.

©Dan Backman Rec publ i SvD 130325

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: