kritik sedan 1993

Wyatt/Atzmon/Stephen: For the ghosts within (Domino/Playground, 2010)

Tolkningarna av jazzstandardlåtarna Laura, Round midnight, Lush life, What’s new och In a sentimental mood är fantastiska. Till och med den sönderspelade What a wonderful world ges en fungerande utformning.

Robert Wyatt sjunger, visslar, trumpetar och hummar på sitt oefterhärmligt varma och diskreta sätt. Gilad Atzmons beboppiga altsax gnistrar med skärpa och Ros Stephens stråkar (tillsammans med The Sigamos string quartet) sveper in det jazziga i en kammarmusikalisk dräkt.

Jag är inte lika förtjust då musiken söker sig ut i världen och till andra musiktraditioner, särskilt inte då man lägger rap och ett daterat hiphoppigt acid jazz-beat till en swingiga klarinetten i den knyckiga Where are they now?

©Dan Backman Rec publ i SvD 101013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: