kritik sedan 1993

Anna Greta Sigur∂ardottir, Max Schultz: Brighter (Prophone/Naxos, 2019)

Ett lyckosamt möte över generationsgränser. Så kan man säga om den unga pianisten Anna Greta Sigur∂ardottirs och den lite äldre gitarristen Max Schultz finstämda och helt igenom akustiska duoalbum ”Brighter”.

De två är förvisso inte ensamma, bandkompisarna från Max Schultz Band – Joakim Milder, Christian Spering och Magnus Gran – är också med i studion. Men det är Anna Greta och Max som skrivit alla låtar och innehar huvudrollerna.

Här finns också Sjöströmska kvartetten, som från och till dyker upp som en både oroande och lugnande faktor. Stråkarna bidrar starkt till det melankoliska allvar som präglar såväl kompositioner som improvisationer.

Jag är lite tveksam till den sökande och mer atonalt orienterade ”A part of you”. Den passar inte riktigt den här konstellationen och känns pliktskyldigt inslängd för att skapa disharmonisk dynamik. Fast jag gillar de dramatiskt förtätade stråkarna i slutet.

Efter några lyssningar utkristalliseras några extra fina spår. Anna Greta Sigur∂ardottirs ”It’s OK” är en sådan, med en melodi som till en början låter som något Pat Metheny skulle kunna komma upp med men tar en helt annan vändning med några oväntade ackord. En liten men viktig detalj.

Max Schultz romantiskt melodiska ”AG”, framförd utan komp, är förstås också en liten pärla.

Allt är, inte att förglömma, krispigt inspelat och mixat av Åke Linton.

©Dan Backman (rec publ i Jazz 5/19)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: